مواد اوّلیّه ی معطّر به دو دسته ی:

  1. طبیعی؛
  2. مصنوعی،

تقسیم می­شوند.

مواد معطّر طبیعی با روش های جداسازی فیزیکی از قسمت های مختلف گیاه مانند گل، ریشه، برگ، ساقه، تخم، میوه و ... مانند اسانس روغنی گل رز،

 

 

اسانس روغنی گل رز بیشتر از همه ی گل ها، در عطّاری استفاده می شود.

 

 

اسانس روغنی گل یاس،

 

 

اسانس روغنی گل یاس در عطّاری استفاده می شود.

 

 

اسانس روغنی چوب صندل،

 

 

از اسانس چوب صندل بعنوان یک مادّه ی چوب-بوی طبیعی در عطّاری استفاده می شود

 

 

 

 

 

 اسانس روغنی پوست مرکّبات (پرتقال، نارنگی، لیو، لیمو سنگی و ...)

 

 

اسانس پوست نارنگی بعنوان مادّه ی اوّلیّه ی طبیعی در عطّاری استفاده می شود.

 

وانیل، روغن اسطوخودّوس،

 

 

روغن اسطوخودّوس بعنوان یک مادّه ی طبیعی در عطّرسازی استفاده می شود.

 

 

اسانس درخت سِدر، اسانس روغنی تخم گشنیز و ... و یا از حیوانات مانند مشک (از نافه ی آهوی ختن) مشک زبّاد (از گربه ی زبّاد) و عنبر (از نهنگ عنبر)

 

 

عنبر

 

 

جداسازی می شوند.

مواد معطّر مصنوعی به صورت صنعتی و به وسیله ی فعل و انفعالات شیمیایی به دست می آیند. مانند وانیلین، هلیوتروپین، کومارین، ’’فنیل اتیل الکل‘‘، گلکسولاید و ... .

 

 

مواد شیمیای بیشتر از گذشته جای خود را در عطّاری مدرن باز نموده اند