رزماری و عطر

رزماری (rosemary) اسم گیاهی است که دارای گل های ریزِ بنفش رنگ است و شهرداری تهران در میادین تهران این گل را کاشته است. اسانس این گل که دارای خاصیّت دارویی هم هست و آشپزهای قوی اروپایی بعنوان طعم و بوی غذای شان استفاده می کنند، در خانواده نوت های (رایحه ی) اسطوخودّوس (lavender) حضور دارد. (رایحه ی شبیه به اسطوخودّوس)
این خانواده در ایران، مخصوصاً در بین خانم های جوان دارای طرفدار است. این مادّه یکی از موادی است که علی رغم طبیعی بودنش هنوز در عطرهای مدرن استفاده می شود.
برای گرفتن عصاره ی این گیاه، گل را در دستگاه تقطیر و بالای آب روی توری قرار می دهند. بخار آب که از میان گیاه می گذرد اسانس روغنی را از گیاه جدا و با خودش حمل می کند. هنگامی که در انتهای دستگاه تقطیر بخار آب سرد و به مایع تبدیل شد، اسانس روغنی (essential oil) روی آب می ماند و با سرنگ این اسانس را جدا می کنند.
رایحه ی این اسانس مانند اغلب اسانس های گل-بو در نوت میانی (میدل نوت) قرار دارد.

شریف عطّار