برای درک شباهت این دو، با مثالی توضیحات خود را ارائه می‌دهیم.

1. در غذای مثل آب‌گوشت از موادّی استفاده می‌شود که بیش‌ترین حجم غذا را تشکیل می‌دهند که از جمله‌ی این مواد، می‌توان به سیب زمینی و گوشت اشاره نمود. شاید بتوان گفت هرکدام از این مواد، حدوداً 20% وزن غذا را تشکیل می‌دهند. این مواد از لحاظ مزّه، به گونه‌ای می‌باشند که به تنهایی و بدون مخلوط شدن با دیگر مواد نیز قابل میل نمودن می‌باشند.

در عطرسازی نیز موادّی وجود دارند که به تنهایی خوش‌بو و قابل استفاده بعنوان عطر می‌باشند. بعلاوه این مواد از ماندگاری بسیار زیادی برخوردارند که اغلب نوتِ پایه می‌باشند. این گونه مواد به میزان زیاد (مثلاً 20% وزنی) در عطر استفاده می‌شوند و معمولاً 60 الی 80 درصد حجم عطر را در عطرهای خطّی (Linear) تشکیل می‌دهند.

در عطرسازی، به این مواد، موادِّ اصلی می‌گویند.

2. در مثال فوق موادّی وجود دارند مثل گوجه فرنگی و حبوبات که موادِّ فرعی می‌باشند و هرکدام از آن‌ها حدوداً 5% وزن این غذا را تشکیل می‌دهند. شاید این مواد را بدلیل مزّه‌ی نه چندان دلچسب‌شان و عدم غنای غذایی، نتوان به تنهایی میل نمود.

در عطرسازی نیز موادّی وجود دارند که نقش اصلاح‌کننده و تغییردهنده را اجرا می‌کنند و اغلب نوت میانی و گل‌بو هستند. با توجّه به اینکه این مواد از ماندگاری بالایی برخوردار نیستند و بدلیل بوی این مواد که خوش‌آیند نیست نمی‌توان آن‌ها را به تنهایی بعنوان عطر استفاده نمود و معمولاً وزن این مواد در عطر، حدوداً 10 الی 30% وزن کل است.

در عطرسازی این مواد را موادِّ فرعی می‌نامند.

3. در غذای مورد مثال ما، موادّی مثل نمک، فلفل و پیاز وجود دارند که اگر به غذا اضافه نشوند غذا بی‌مزّه خواهد شد. ولی به دلیل مزّه‌ی تندشان نه تنها نمی‌توان آن‌ها را به تنهایی بعنوان غذا استفاده نمود، بلکه اگر میزان آن در غذا زیاد شود غذا را غیرقابل استفاده می‌نماید. این مواد نه تنها خوش‌مزه نیستند بلکه دارای مزّه‌ی تند، زننده و غیرقابل قبول می‌باشند. شاید وزن هرکدام از این مواد در غذا، حدّاکثر 1% وزن کل باشد.

در عطرسازی نیز موادّی وجود دارند که بدلیل بوی تند و غیرقابل تحمّل‌شان به تنهایی قابل استفاده نیستند و اگر مقدارشان در عطر زیاد شود موجب خراب شدن کامل رایحه‌ می‌گردند. امّا در صورت عدم وجود این مواد، عطر، غیرکامل باقی می‌ماند. وزن این مواد در عطر، حدوداً 5 الی 10% است. این مواد اغلب نوت اوّلیّه می‌باشند. مثل نوت سبز در عطرسازی.

به این مواد در عطرسازی، موادِّ ریز یا جزئی گفته می‌شود.

4. آب در غذای مورد مثال ما، نقش حلّال در عطر را ایفا می‌کند.

شریف‌عطّار